Gericht zoeken
 
Rood Op dronk maar met bewaarpotentieel

2020 Beaune 1er Cru Les Perrières - Domaine de Montille

€ 49,99 (€ 60,49)

Millésime:2020
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:ja
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Beaune
Score:NM 91-93
Foodpairing:Lamsvlees, Rundsvlees, Wit vlees, Milder wild, Risotto
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Eindejaarsfeesten, Bio
Bio:ja
Netto E.P./fl. excl. BTW € 49,99
Netto E.P./fl. incl. BTW € 60,49


Hoewel de Côte de Beaune geschikt voor de wijnbouw van beide bourgondische druivesoorten (zowel de witte Chardonnay als de rode Pinot Noir), toch is er in Beaune een voorkeur voor rode wijnen met 363 ha Pinot Noir (waarvan 281 in 1er Cru) op een totaal van 410 ha aangeplant. In het begin van de XXste Eeuw waren de wijnen van Beaune even gewaardeerd als deze van Volnay, Pommard of Corton. De naam les Perrières verwijst naar de steengroeven die lang nabij de wijngaarden lagen. In tegenstelling tot de Beaune les Sizies, is de bodemsamenstelling van Beaune les Perrières bijzonder rijk aan mergel en kalk bovenaan aan de helling (dichtbij het lieu-dit les Fèves). De wijngaard van Domaine de Montille omvat er maar 0,64 hectare.
Binnen Beaune worden nuances duidelijk: het Zuiden brengt soepele en ronde wijnen, terwijl deze van het Noorden meestal intens, diep, krachtig en gestructureerd zijn, met een mooi bewaarpotentieel.
Deze Beaune Premier Cru les Perrières is niet anders: een diepe wijn, mineraal en gestructureerd die enkele jaren gekelderd mag worden om zich te openbaren. 300 kisten gemaakt.

IN DE PERS
 
91-93 Neal Martin – vinous.com (October 2021)
The 2020 Beaune Les Perrières 1er Cru is matured with one-third whole cluster and went through a late malolactic. The whole cluster is quite expressive here, peppery and quite vibrant, a light marine influence coming through. The palate is medium-bodied with fine grain tannins, very well balanced, fine backbone with a lightly spiced finish. This has real character and terroir expression. Drink 2023-2040.

Head winemaker Brian Sieve was on hand to show me through de Montille’s wide range of whites and reds. “There are vintages where the vigneron chooses the date to pick, but in 2020 (and 2021) it was determined by Nature,” he opined. “So, that means we can’t dictate the style. Then there are logistical factors that come into play, like your pickers’ availability to pick at the right time. You tend to lose students the later it is, but you get older people still coming, and then it becomes difficult from later September. In 2020 we had to be ready to pick as soon as we came back from vacation because I wanted to stay in the red fruit profile. We were at the limits, really, in terms of ripeness and acidity. The white was less complicated than the red. What saved us was the quantity of fruit [in terms of lowering concentration]. Everything was over 35hl/ha. I am looking forward to seeing where these wines are after the second winter in barrel because there will be some good reductive characteristics. The alcohol levels are around 12.5° to 13.0°. Most whites are under Diam.” There is a lot to admire in de Montille’s 2020s in both colors. By managing to stay in that red fruit profile, Sieve retained that sense of Pinoté that eluded others, avoiding any confit-like aromas or flavors. In addition, the use of whole bunch is very assiduous (see tasting notes for exact percentages) and lends the reds freshness when it might have been lacking.

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.