Gericht zoeken
 
Rood Op dronk maar met bewaarpotentieel

2020 Nuits St Georges 1er Cru Aux Thorey - Domaine de Montille

€ 86,78 (€ 105,00)

Millésime:2020
Formaat:75 cl
Verpakking:CC12
Aantal flessen :12
Type :Karton
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Op dronk maar met bewaarpotentieel
Producent:Domaine de Montille
Wijnstreek:Bourgogne - Côte de Nuits
Score:NM 90-92
Foodpairing:Wit vlees, Milder wild, Wild met uitgesproken smaak, Andere lekkernijen, Stoofschotels met vlees
Smaakprofiel:Volmondig
Gelegenheidswijnen:Bio, Eindejaarsfeesten
Bio:ja
Netto E.P./fl. excl. BTW € 86,78
Netto E.P./fl. incl. BTW € 105,00


Nuits-Saint-Georges wordt gemaakt op de gemeentes Nuits-Saint-Georges en Premeaux-Prissé. Dit even uitgestrekt als divers terroir werd hoofdzakelijk beplant met Pinot Noir. Ten Zuiden, in de richting van Premeaux vinden we intense en stevige bewaarwijnen. Maar hier, in deze Noordelijke lieu-dit Aux Thorey naast les Chaignots, aan de voet van de helling, herinneren de fijne, succulente en floraal geparfumeerde wijnen op frappante wijze aan het naburige Vosne Romanée. Domaine de Montille beheert er 0,73 hectare, net naast Vosne-Romanée, op een bodem van kalk en mergel. Deze lichtere stijl laat (als bijkomend voordeel) al vrij jong in zijn kaarten kijken, vanaf zo'n 3 à 5 jaar. Prachtwijn en perceel die wij al jaren en zelfs generaties verdelen bij Vyncke-Daels.

IN DE PERS

90-92 Neal Martin – vinous.com (October 2021)
The 2020 Nuits Saint-Georges Aux Thorey 1er Cru, which is 50% whole bunch, has a fleshy ripe and generous bouquet with macerated small red cherries and raspberry coulis. The palate is medium-bodied with soft and fleshy tannins, quite Vosne-like in style with a rounded finish. It just needs a little more tension. Closure: Diam. Drink 2024-2036.

Head winemaker Brian Sieve was on hand to show me through de Montille’s wide range of whites and reds. “There are vintages where the vigneron chooses the date to pick, but in 2020 (and 2021) it was determined by Nature,” he opined. “So, that means we can’t dictate the style. Then there are logistical factors that come into play, like your pickers’ availability to pick at the right time. You tend to lose students the later it is, but you get older people still coming, and then it becomes difficult from later September. In 2020 we had to be ready to pick as soon as we came back from vacation because I wanted to stay in the red fruit profile. We were at the limits, really, in terms of ripeness and acidity. The white was less complicated than the red. What saved us was the quantity of fruit [in terms of lowering concentration]. Everything was over 35hl/ha. I am looking forward to seeing where these wines are after the second winter in barrel because there will be some good reductive characteristics. The alcohol levels are around 12.5° to 13.0°. Most whites are under Diam.” There is a lot to admire in de Montille’s 2020s in both colors. By managing to stay in that red fruit profile, Sieve retained that sense of Pinoté that eluded others, avoiding any confit-like aromas or flavors. In addition, the use of whole bunch is very assiduous (see tasting notes for exact percentages) and lends the reds freshness when it might have been lacking.

Domaine de Montille

Sinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.