2018 Gigondas Le Pas de l'Aigle - Pierre Amadieu | € 21,75 (€ 26,32) |
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IN DE PERS 95 Stuart Pigott - jamessuckling.com (Mei 2023) Mature et généreux, tout en étant subtilement sec, ce vin est légèrement vieilli, mais d'une manière délicieuse. Beaucoup d'écorce d'orange séchée, de cerise séchée et de fumée, et derrière tout cela, les tanins fins se développent à mesure que le vin progresse inexorablement sur le palais, comme un immense navire s'enfonçant dans les vagues de l'océan. Issu de vieilles vignes de grenache et de syrah dans l'un des vignobles les plus élevés de l'appellation. À boire ou à garder. 93 Joe Czerwinski - robertparker.com (Mei 2024) Almost entirely Grenache—there is some Syrah in the blend—Amadieu's 2018 Gigondas le Pas de l'Aigle features scents of caramelized cherries and baking spices on the nose. It's full-bodied, concentrated and loaded with fruit, framed by supple tannins. It's another successful vintage for this cuvée, which is among the more consistent bottlings in the appellation. Drink 2021-2033. 93 Josh Reynolds - vinous.com (Januari 2023) Shimmering ruby-red. A smoke- and spice accented bouquet displays cherry-cola, black raspberry and pungent floral scents. Expressive sweet red and dark berry and spicecake flavors are complemented by hints of lavender and smoky minerals. Shows fine definition and spicy cut on a long, gently tannic finish that echoes the floral note. Today, Pierre Amadieu, a venerable and omnipresent Gigondas-based winery, owns 137 hectares of vineyards in the appellation, making them the region’s largest landowner. Much of the production here has traditionally been sold to high-profile négociants from up north, but in recent years the family has been keeping more and more of their wines for themselves. Quality has also been on a steady ascent over the last decade, and Amadieu’s top bottlings now easily compete with some of the most esteemed wines of the region. 94-96 Josh Reynolds - vinous.com (April 2019) Shimmering violet color. Vibrant raspberry and floral scents are complicated by suggestions of garrigue, incense, exotic spices and smoky minerals. Juicy and energetic on the palate, offfering deeple concentrated yet energetic red berry, cherry liqueur and spicecake flavors and a suave floral pastille nuance. Fine-grained, even tannins lend gentle grip to an extremely long, smooth finish that leaves sappy red fruit and allspice notes behind. This superb wine is shaping up to be the best one that I have ever tasted from this venerable estate. 93 Jeb Dunnuck - jebdunnuck.com (Maart 2023) Comme la plupart des 2018 aujourd'hui, le Gigondas Le Pas De L'Aigle 2018 est franc, charmant et se boit merveilleusement bien. Le kirsch, les mûres, les épices grillées et la garrigue poivrée laissent place à un Gigondas à la structure équilibrée, souple et délicieuse, à savourer dans les dix prochaines années. 93 Wine Enthousiast *** John Livingstone 90 Bettane & Desseauve Pierre AmadieuVanaf 1929 maakte Pierre Amadieu wijn op de familiale wijngaard van 7 ha in Gigondas. Pas drie jaar later, in 1932, won hij al een gouden medaille op het Concours Agricole de Paris. Diezelfde zin voor excellentie zet zijn kleinzoon Pierre, samen met zijn oom Claude, vandaag verder in een geheel eigentijdse stijl: met een haast Bourgondische inslag streven ze naar elegantie en finesse in wijn. Overdadige extractie of zware wijnen zijn niet aan hen besteedt. Gedreven door de elegantie en kracht van hun wijnen en bewust van de noodzaak om hun prachtige terroirs op de hoogtes van Gigondas te vrijwaren, delen ze vandaag het resultaat van hun werk met levensgenieters wereldwijd. AmadieuPierre Amadieu en zijn oom Claude doen schitterend werk op prachtige terroirs in de streek van Gigondas. *** Guide des Vins Bettane+desseauve 2017 Le Guide Hachette des Vins 2017 **** Guide Dussert-Gerber des Vins 2017 |