Millésime: | 2021 | Formaat: | 75 cl | Verpakking: | CC12 |
Aantal flessen : | 12 |
Type : | Karton | Verkrijgbaar per fles: | ja | Categorie: | Rode wijn | Bewaarpotentieel: | Op dronk maar met bewaarpotentieel | Producent: | Domaine de Montille | Wijnstreek: | Bourgogne - Côte de Nuits | Specifiek: | Aanbevolen Nieuwe aanwinsten
| Foodpairing: | Wit vlees, Milder wild, Wild met uitgesproken smaak, Andere lekkernijen, Stoofschotels met vlees | Smaakprofiel: | Volmondig | Gelegenheidswijnen: | Bio, Eindejaarsfeesten | Bio: | ja |
|
Netto E.P./fl. excl. BTW |
€ 56,20 |
Netto E.P./fl. incl. BTW |
€ 68,00 |
|
|
Nuits Saint Georges splitst zijn terroir in twee: ten Noorden brengen de aromatische en zachte wijnen Vosne Romanée in herinnering. Ten Zuiden, in de richting van Premeaux, nijgen we meer naar stevige bewaarwijnen met densiteit. De naam "Saints-Juliens" vind zijn oorsprong in vroegchristelijke tijden; in de VIde Eeuw bouwde Saint Martin er een kapel ter ere van Saint Julien. Op de grens van de wijngaard staat nog een kruisbeeld dat hieraan herinnert.
Het perceel van 0,58 hectare van Domaine de Montille ligt aan de voet van de helling ten Noorden van de appellatie, naar Vosne Romanée en de befaamde Premier Cru "Les Thorey" toe. De wijnen lijken er op deze van Vosne: ze zijn opmerkelijk aromatisch en haast geparfumeerd met mooie florale toetsen. Het is een zachte en succulente wijn met een fijne structuur die vlot en vrij snel op dronk komt, binnen de drie tot vijf jaar. Heel dikwijls geniet deze Nuits Saint Georges van vinificatie met volledige klusters. Het is een ballerina...Domaine de MontilleSinds 1730 kenden 9 generaties de Montille een bewogen geschiedenis. De twee jongste generaties breidden het Domaine weer uit tot 37 hectare (20 rood en 17 wit). De eigenzinnige bewaarwijnen van vader Hubert de Montille werden altijd al gesmaakt. Tegelijk bottelde deze advocaat, overleden in 2014, au Domaine zoals DRC, Roumier of Rousseau en hielp hij de grenzen van Grand Cru en Premier Cru uittekenen. Zoon Etienne innoveerde als eerste met biodynamie. Geïnspireerd door Alix en Jean-Marc Roulot, zijn zus en schoonbroer, bezorgde hij zijn witte wijnen fijnere zuren, lengte en precisie. De rode wijnen werden vlijtiger met meer vinificatie en grappe entière en minder koude pre-fermentatie en pigeage. Na vinificatie op vat verlengden ook de élevages. Vastberaden in zijn zoektocht naar karakter, stijl en structuur, sublimeert wijnmaker Brian Sieve de terroirs de Bourgogne.
| |