Gericht zoeken
 
Wit Bewaren

2022 Domaine de Chevalier - Pessac Léognan GCC

€ 95,00 (€ 114,95)

Millésime:2022
Formaat:75 cl
Verpakking:CB6
Aantal flessen :6
Type :Houten kist
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Droge witte wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:Domaine de Chevalier
Wijnstreek:Bordeaux
Score:VD 93-95
Specifiek:Primeur
Netto E.P./fl. excl. BTW € 95,00
Netto E.P./fl. incl. BTW € 114,95
Primeur
Wij selecteerden deze wijn van de nieuwe oogst voor u. U kan hem reserveren aan een voordelige prijs terwijl hij rust op vat. Anderhalf jaar na de oogst wordt hij gebotteld, ingevoerd en bezorgd. Raadpleeg de specifieke verkoops- en leveringsvoorwaarden of lees meer over het primeur verkoopsysteem hier.


Het profiel van deze 2022 is mineraal met hints van jodium te midden van een gecitronneerd floraal boeket. Subtiel, evenwichtig, dynamisch en verkwikkend. 70% Sauvignon Blanc en 30% Sémillon. In 2022 viert Olivier Bernard zijn 40ste oogst. Voor deze gelegenheid wordt de fles versierd met een eenmalig etiket gebaseerd op het werk van de Chinese kunstenaar Xu Bei Hong, "Galloping Horse", gemaakt in 1941. Dit moet een krachtig symbool zijn van de dynamiek van Domaine de Chevalier.
Domaine de Chevalier Blanc is één van de allergrootste witte wijnen van Bordeaux. Het heeft als dusdanig een trouwe aanhang die zijn verbazingwekkend bewaarpotentieel weet te appreciëren. Zeven hectare zijn beplant met 70% Sauvignon Blanc en 30% Sémillon. Sinds kort wordt de wijn gebotteld onder DIAM om het risico op kurksmaak te vermijden en een stabiele rijping op fles te bevorderen.
 
IN DE PERS
 
93-96 Yohan Castaign – The Wine Advocate Issue 266 - robertparker.com (April 2023)
The 2022 Domaine de Chevalier Blanc offers up aromas of pear, nectarine, crushed mint jasmine and lemon, followed by a medium to full-bodied, layered and concentrated palate with a mineral-driven profile. It's lively and bright, with a delicate, penetrating finish animated by racy acids. This blend of 70% Sauvignon Blanc and 30% Sémillon, matured entirely in large wooden foudres and 500-liter barrels instead of the traditional barriques, is one of the finest white wines of the vintage, and one of the few that transcends its limitations.
 
92-94 Neal Martin – vinous.com (Mei 2023)
The 2022 Domaine de Chevalier Blanc was picked from 22 August to 1 September. It has an instantly satisfying bouquet as it "launches" scents of passion fruit, lemon rind and patisserie scents, very well-defined and focused. The palate is intense on the entry and impressive in weight and density. Perhaps there's not quite the tension of the previous vintage, but it is long and thickly textured on the finish. Excellent. Drink 2028-2048.

95-97 Antonio Galloni – vinous.com (Mei 2023)
The 2022 Domaine de Chevalier Blanc is stunning. It exudes textural depth, intensity and pedigree from the very first taste. I imagine it will still be stellar in another few years’ time. For now, it is a wine to think about cellaring. Time brings out dried lemon peel, sage, mint, chamomile, salt and crushed rock scents that lend both vibrancy and complexity. In most vintages, the Blanc is either incredibly steely or ample in feel. In 2022, it is both. Tasted four times.
 
94-96 Lisa Perrotti-Brown – thewineindependent.com (Mei 2023)
The 2022 Domaine de Chevalier Blanc is made from 70% Sauvignon Blanc and 30% Semillon. It needs considerable swirling and coaxing to unlock notes of fresh pineapple, orange blossoms, lime cordial, and juicy pears, giving way to wafts of honeysuckle and cedar. The medium-bodied palate is electric with citrus and tropical fruit layers, framed by a racy backbone and satiny texture, finishing long and mineral-laced. This is nicely done! pH 3.32.
 
98-99 James Suckling – jamessuckling.com (April 2023)
A deep and layered white with rich and intense structure. It’s full yet agile with so much energy and intensity. Cooked apple, lime zest and nougat with oyster and sea bed undertones. Fascinating already.

94 Jane Anson – janeanson.com (Mei 2023)
Touch of reduction on the first nose, intense, gunsmoke-filled aromatics, clearly aimed at extremely long ageing. Great quality, stands out for its serious structure, with clove, aniseed and fennel woven through citrus and white pear, has weight and manages to stay on the savoury side of ripe. Needs time and food. Tasted twice. 40th harvest of Olivier Bernard (meaning a special label), 33% new oak.

95-97+ Jeb Dunnuck – jebdunnuck.com (Mei 2023)
The 2022 Domaine De Chevalier Blanc brings more dimensions and layers, as well as richness. Based on 70% Sauvignon Blanc and 30% Sémillon, aging in 40% new oak, it has a beautiful perfume of honeyed citrus, subtle tropical flowers, and chalky, minerality nuances. This carries to a medium to full-bodied white with plenty of density and depth, nicely integrated acidity, and a gorgeous finish. I wouldn't be surprised to see this end up in the top handful of whites in the vintage.
 
94-95 Ella Lister – lefigaro.fr (Mei 2023) - «Une finale tout en complexité»
Le bouquet est riche et savoureux, pur et minéral tout à la fois avec des arômes de noyau de pêche, de caillou mouillé et de graines de coriandre écrasées. En bouche, la matière est vibrante, élégante et langoureuse. Des notes de mangue et de citron d'Amalfi apportent leur énergie qui se prolonge dans une finale tout en complexité.
 
96 Jeff Leve – thewinecellarinsider.com (Mei 2023)
Squeeze grapefruits over crushed rocks, and you get the idea of the perfume. The palate is packed with all the sweet, juicy, ripe pineapples, Granny Smith apples, tangerine skins, pomelo, and honeysuckle you could ask for. The wine provides the perfect blend of fresh, juicy citrus, sweetness, lift and creaminess. Drink this young for its youthful exuberance, or age it a few years for more secondary development. The wine blends 70% Sauvignon Blanc with 30% Semillon, 13.8% ABV, 3.28 pH. The harvest took place August 26 - September 5. Drink from 2025-2037.
 
95-96 Alexandre Ma – alexandrema.com (Mei 2023)
96 Jean Marc Quarin – Quarin.fr (Mei 2023)
95-96 Terre des Vins (Mei 2023)

Domaine de Chevalier

In 1983 kocht Olivier Bernard Domaine de Chevalier in Léognan van Claude Ricard. Hij runt het met zorg en inzicht. De witte wijn is een begrip in Bordeaux. Zijn bewaarpotentieel is geweldig. Vandaag bereikt ook de rode Domaine de Chevalier een kwaliteit ongezien sinds de jaren zestig. Laten we aannemen dat de laatste wijnjaren hun allerbeste zijn. Liefhebbers rekenen Domaine de Chevalier dan ook tot de voornaamste Châteaux van Pessac Léognan, samen met Haut Brion en La Mission Haut Brion, Haut Bailly, Smith Haut Lafitte, Pape Clément en Les Carmes Haut Brion. De prijs blijft bovendien redelijk. De getalenteerde Stéphane Derenoncourt is er consulent sinds 2002.
In de jaren 1980 en 1990 heeft hij de wijngaard heraangeplant op een densiteit van 10.000 wijnstokken per hectare. De gemiddelde leeftijd is nu 35 jaar en de wijnstokken komen op kruissnelheid. 55 hectare zijn beplant met rode variëteiten: 63-65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot aangevuld met Cabernet Franc en Petit Verdot. 7 hectare Graves op klei en een zanderige ondergrond net buiten Léognan is aangeplant met witte druiven op een densiteit van 10.000 wijnstokken per hectare: 75% Sauvignon en 25% Sémillon. De werkwijze in lutte raisonnée werd bio en biodynamisch.

Bernard

In 1983 kocht Olivier Bernard Domaine de Chevalier in Léognan. De witte Domaine de Chevalier wordt al langer aanzien als één van de grootste droge witte wijnen van Bordeaux, en sinds 2002 herstelde hij ook het prestige van de rode wijn met de hulp van Stéphane Derenoncourt. Ondertussen werd hij mede-eigenaar van Château Guiraud in Sauternes samen met Stephan de Neipperg en de familie Peugeot, en vooral Matthieu Guflet. In 2011 startte hij een nieuw avontuur met Clos des Lunes in de Sauternais.