Gericht zoeken
 
Rood Bewaren

2022 Domaine de Chevalier - Pessac Léognan GCC

€ 66,24 (€ 80,15)

Millésime:2022
Formaat:75 cl
Verpakking:CB6
Aantal flessen :6
Type :Houten kist
Verkrijgbaar per fles:nee
Categorie:Rode wijn
Bewaarpotentieel:Bewaren
Producent:Domaine de Chevalier
Wijnstreek:Bordeaux
Score:VD 93-95
Specifiek:Primeur
Netto E.P./fl. excl. BTW € 66,24
Netto E.P./fl. incl. BTW € 80,15
Primeur
Wij selecteerden deze wijn van de nieuwe oogst voor u. U kan hem reserveren aan een voordelige prijs terwijl hij rust op vat. Anderhalf jaar na de oogst wordt hij gebotteld, ingevoerd en bezorgd. Raadpleeg de specifieke verkoops- en leveringsvoorwaarden of lees meer over het primeur verkoopsysteem hier.


Geplukt tussen 5 en 30 september en gemaakt van 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Petit Verdot en 2% Cabernet Franc. 14% vol. Voor eigenaar Olivier Bernard combineert de 2022 alle geweldige elementen van de recente topwijnen - het classicisme van de 2016, de zachtheid van de 2018, de subtiliteit van de 2019 en de elegantie en diepte van de 2020. We moeten toegeven dat deze sympathieke, onvermoeibare chauvinist dit min of meer elk jaar parafraseert. Het verschil is soms subtiel. Maar Domaine de Chevalier slaagt inderdaad in elk recent wijnjaar op overtuigende wijze. De jaargang 2022 is zijn 40ste millésime. Dit wordt gevierd met een eenmalig etiket met een afbeelding uit 1941 van een galopperend paard door de Chinese kunstenaar Xu Bei Hong. Bio sinds 2021.
 
IN DE PERS
 
94-96 Yohan Castaign – The Wine Advocate Issue 266 - robertparker.com (April 2023)
A blend of 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Petit Verdot and 2% Cabernet Franc, the 2022 Domaine de Chevalier delivers aromas of minty dark berries, cherries and ripe plums mingled with hints of licorice, coniferous forest and spices. Medium to full-bodied, it’s concentrated and layered, textured and elegant, framed by powdery tannins and concluding with a long, penetrating, long finish. Olivier Bernard and his team have crafted an outstanding wine that will bear a special label commemorating his 40th vinification at this Péssac-Léognan reference point.
 
95-97 Neal Martin – vinous.com (Mei 2023)
The 2022 Domaine de Chevalier was picked from 5-30 September and represents the 40th vintage under the irrepressible Olivier Bernard, who celebrates with a one-off label. It soars from the glass with take-no-prisoner aromatics: perfumed mineral-rich red berry fruit, incense and black truffle. Pessac-like earthiness with an opposing airiness defines many a great wine from this estate. The palate is medium-bodied with grippy tannins. Slightly powdery in texture and saline in the mouth, this gets the saliva flowing. However, the arching structure on the finish suggests it will require considerable bottle age. Cellar this for a couple of decades, and you'll be repaid handsomely. 14% alcohol. Drink 2034-2075.

93-96 Antonio Galloni – vinous.com (Mei 2023)
The 2022 Domaine de Chevalier is a powerhouse. I don’t remember tasting anything like it. Black cherry, plum, graphite, licorice and spic add to an impression of virile intensity. Readers should expect to play the long game, as the tannins are pretty imposing at this stage. That has been the case each of the four times I have tasted the 2022 so far.
 
96-98 Lisa Perrotti-Brown – thewineindependent.com (Mei 2023)
A blend of 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Petit Verdot, and 2% Cabernet Franc, the 2022 Domaine de Chevalier Rouge is deep garnet-purple in color. It prances out of the glass with show-stopping scents of wild blueberries, black raspberries, and redcurrant preserves, leading to suggestions of candied violets, cinnamon stick, and fragrant soil. The medium to full-bodied palate is elegantly styled, with bright, nuanced black and red berry layers beautifully supported by fine-grained tannins and wonderful tension, leading to a very long and perfumed finish on this stunning wine. pH 3.64.
 
18/20 Jancis Robinson – jancisrobinson.com (Mei 2023)
65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Petit Verdot, 2% Cabernet Franc. 40 hl/ha. In conversion to organic management. Special label with a Chinese drawing of a horse to celebrate Olivier Bernard’s 40th vintage. Cask sample. Deep crimson. Intensely mineral, highly distinctive, nose. Very different from the sweet fruit-bombs elsewhere. Racy and likely to age well in the Dom de Chevalier tradition. Sinewy but by no means meagre. Very much its own style. Cool and fresh but with fruit that is quite ripe enough and massively mineral. Intense with lots tucked in there for future development. Clean, fresh, appetising finish. 14%. Drink 2030– 2050.
 
98-99 James Suckling – jamessuckling.com (April 2023)
Wow. This is incredibly structured and powerful with ultra-fine tannins that are tight and layered. It’s full and powerful with carved muscles of tannins. This will need so much time.
 
96 Jane Anson – janeanson.com (Mei 2023)
Showing how it's done in 2022, Domaine de Chevalier comes in strong with a deep ruby red colour, a vibrant rim, smoked oak on the nose, edges of tar, red roses, liquorice root, and a confident delivery of full-on tannic architecture that frames the cassis and bilberry fruit. Delivers vintage signature in a carefully controlled way, with enough slate, pummice stone, mint and eucalyptus to balance things out and slow down delivery. The fruits are fully ripe, heading towards baked plum and fig, but met step by step with a corresponding cooling flavour. 40th harvest of Olivier Bernard (meaning a special label).
 
96-98 Jeb Dunnuck – jebdunnuck.com (Mei 2023)
As to the Grand Vin 2022 Domaine De Chevalier, this awesome Graves is based on 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Petit Verdot and the rest Cabernet Franc. Vinified in a mix of concrete and wood tanks, with a portion seeing malolactic fermentation in barrel, it offers a deep purple/ruby hue as well as a brilliant bouquet of crème de cassis, graphite, smoke tobacco, and damp earth. Reminding me of a supercharged version of the 2016, it's full-bodied and has a layered, silky mouthfeel, beautiful tannins, and a great finish. Released with a new, one-off label, the 2022 celebrates Olivier Bernard's 40th year at the château, and it's certainly a wine worth seeking out.
 
95 Georgina Hindle – decanter.com (Mei 2023)
Lovely detail and precision with plump, ripe fruit, good concentration and intensity, mouthfilling tannins that have a lovely texture and overall length. Feels really well made, structured and vibrant, not taken too far with a really appealing flavour and texture. Just lovely, fresh, lifted, still concentrated with underlying power but delivered seamlessly. A brilliant compelling utterly moreish wine. 2% Cabernet Franc completes the blend. A yield of 40hl/ha.
 
94-97 Ella Lister – lefigaro.fr (Mei 2023) - «Le vin semble léviter sur le palais»
Très beau nez qui ne se livre pas dès le premier abord, mais dévoile petit à petit sa complexité à travers de délicates notes florales qui entourent des notes plus mûres de fruit. Les épices apportent du dynamisme et un côté exotique chaleureux, tandis que des arômes de boite à cigare confèrent un côté confortable, comme un bon fauteuil club. La bouche est bien plus démonstrative. Voluptueux sans être lourd, le vin semble léviter sur le palais. Le fruit se mélange merveilleusement à des notes plus minérales avant une finale gourmande et alléchante, sur le fruit, soulignée par des notes légèrement chocolatées. 
 
96-98 Jeff Leve – thewinecellarinsider.com (Mei 2023)
Almost opaque in color, the wine is equally dark in the nose with black cherries, black berries, black plums, licorice, Cuban cigar wrappers, smoke, burning wood and cocoa. Silky, elegant, plummy, rich and loaded with chocolate-covered, dark pit fruits, espresso and black cherries. There is intensity as well as silkiness and energy in the long finish. The wine blends 65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot, 3% Petit Verdot and 2% Cabernet Franc. 13.5% ABV, 3.60 pH. The harvest took place September 6 - September 28. Yields were 35 hectoliters per hectare. Condition in the vineyards were extremely dry with only 30 MM of rain during the summer, making this the estates driest vintage in history. This is also the second 100% biodynamically farmed vintage. More importantly, bottles will feature a special label celebrating 2022 as it was Olivier Bernard's 40th vintage at Domaine de Chevalier.
 
98-99 Alexandre Ma – alexandrema.com (Mei 2023)
96 Jean Marc Quarin – Quarin.fr (Mei 2023)
98 Markus Del Monego – tastingbook.com (Mei 2023)
97 Bettane et Desseauve
93-96 La Revue des Vins de France
98 Vladimir Kauffmann – Revue Vinicole Internationale – larvi.com (Mei 2023)

Domaine de Chevalier

In 1983 kocht Olivier Bernard Domaine de Chevalier in Léognan van Claude Ricard. Hij runt het met zorg en inzicht. De witte wijn is een begrip in Bordeaux. Zijn bewaarpotentieel is geweldig. Vandaag bereikt ook de rode Domaine de Chevalier een kwaliteit ongezien sinds de jaren zestig. Laten we aannemen dat de laatste wijnjaren hun allerbeste zijn. Liefhebbers rekenen Domaine de Chevalier dan ook tot de voornaamste Châteaux van Pessac Léognan, samen met Haut Brion en La Mission Haut Brion, Haut Bailly, Smith Haut Lafitte, Pape Clément en Les Carmes Haut Brion. De prijs blijft bovendien redelijk. De getalenteerde Stéphane Derenoncourt is er consulent sinds 2002.
In de jaren 1980 en 1990 heeft hij de wijngaard heraangeplant op een densiteit van 10.000 wijnstokken per hectare. De gemiddelde leeftijd is nu 35 jaar en de wijnstokken komen op kruissnelheid. 55 hectare zijn beplant met rode variëteiten: 63-65% Cabernet Sauvignon, 30% Merlot aangevuld met Cabernet Franc en Petit Verdot. 7 hectare Graves op klei en een zanderige ondergrond net buiten Léognan is aangeplant met witte druiven op een densiteit van 10.000 wijnstokken per hectare: 75% Sauvignon en 25% Sémillon. De werkwijze in lutte raisonnée werd bio en biodynamisch.

Bernard

In 1983 kocht Olivier Bernard Domaine de Chevalier in Léognan. De witte Domaine de Chevalier wordt al langer aanzien als één van de grootste droge witte wijnen van Bordeaux, en sinds 2002 herstelde hij ook het prestige van de rode wijn met de hulp van Stéphane Derenoncourt. Ondertussen werd hij mede-eigenaar van Château Guiraud in Sauternes samen met Stephan de Neipperg en de familie Peugeot, en vooral Matthieu Guflet. In 2011 startte hij een nieuw avontuur met Clos des Lunes in de Sauternais.